L’entitat organitza la Nit de la Memòria, que tindrà lloc a Barcelona el 29 de gener de 2010.
1. Què significa la Nit de la Memòria?
La Nit de la Memòria és el nom que, des de fa tres anys, donem a l’acte en què fem entrega dels Premis Dignitat. Ara ens hem centrat a celebrar-lo el mes de gener, en una data propera a l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, data que generalment passa del tot desapercebuda. Abans del 2006 generalment es feia un acte, i no al gener precisament, per atorgar aquests premis.
2. Què voleu reivindicar amb aquests premis?
Creiem en un factor d’encoratjament o felicitació -des de la humilitat i la companyonia- als grups i a les persones que considerem que més fan per recuperar la memòria històrica en un sentit catalanista, antifranquista i democràtic. S’atorga als qui considerem que han actuat així l’any anterior o que ja ho vénen fent des de fa anys. El premi també ha tingut un cert contingut d’agraïment en haver estat atorgat els primers anys a Teresa Carvajal i Aníbal Lozano (2003) i a José Luis de la Heras (2005).
- PREMIS DIGNITAT 2007: Montserrat Armengou i Ricard Belis, documentalistes àudiovisuals per la seva contribució a la recuperació de la memòria; Francesc Torres, artista visual per l’obra “Fosca és l’habitació on dormim”; La Comissió del Centenari de l’Estelada, per l’èxit de la tasca del Centenari de 2008; i La Xarxa d’Entitats, per la seva tasca de recuperació de les “4 columnnes de Montjuïc”.
- PREMIS DIGNITAT 2006: Neus Català, Assumpta Montellà, Pere Fortuny i Empar Salvador.
- PREMIS DIGNITAT 2005: Henry Ettinghausen, Carles Fontserè, José Luis de las Heras i Gerard Escoda.
- PREMIS DIGNITAT 2004: Francesc Ferrer i Gironès.
- PREMIS DIGNITAT 2003: Teresa Carvajal i Aníbal Lozano.
3. Com us tracten les institucions?
Nosaltes som una entitat totalment independent dels partits i col·laborarem amb les Institucions quan ho veiem necessari i profitós, sense perdre, però, la nostra independència. El Memorial Democràtic i la pròpia Generalitat de Catalunya han subvencionat actes i activitats nostres al llarg dels anys sense que això suposi que hàgim perdut la nostra independència, cosa que segurament es va mostrar més clarament amb l’aprovació de la Llei de la Memòria, el contingut de la qual coincidim amb Amnistia Internacional, Juristes sense Fronteres, Human Rights Watch i el mateix Comitè de Drets Humans de l’ONU en blasmar i denunciar.
Deixa un comentari